DEN HELLIGE BOK

DEN HELLIGE BOK                                                                                                

 

Alle eksisterende skrifter som er fra Zarathustra selv samt de religiøse skrifter som er skrevet senere er kjent som Avesta. Den er skrevet på et språk som i dag er utdødd. De ble samlet først under det Achamediske dynastiet, men store deler forsvant under Alexander den store. De ble igjen samlet under det Sassanidiske dynastiet. 

 

Avesta består av seks deler: Yasna, Khorde Avesta, Visperad, Vendidad og fragmenter. Den viktigste er «Gathaene» eller de himmelske sanger som er en del av Yasna. Dette er dialoger mellom profeten og Ahura Mazda, og de er tilegnet Zarathustra selv. Avesta ble skrevet på flere forskjellige språk.Gathaene ble skrevet på et pre Avestisk språk. Senere skrifter ble skrevet på Avestisk, Pahlavi, Zand og Pazanddialekter. Det som eksisterer idag er bare en liten del av de originale skriftene, mange forsvant da Alexander den store brant Persepolis.

avesta script

Avestisk alfabet

 

Zarathustriene resiterer fremdeles bønnene på det språket det ble skrevet. Noen reformatorer argumenterer at de burde bli resitert på det samme språket som den troende bruker slik at han-hun kan forstå bønnen. Andre vil fortsette den gamle praksisen, å holde tradisjonen ved like.

 ashem_vohu1111

Dette er Ashem Vohu, en av de zarathustriske bønnene på avestansk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: